Niet vasten

PatiŽnten met MCAD deficiŽntie mogen niet te lang vasten om in de energievoorziening van het lichaam te kunnen voorzien en om te vermijden dat het lichaam daarvoor afhankelijk zou worden van vetverbranding.

Voor een volwassen patiŽnt geldt dat niet langer dan 12 uur gevast mag worden.
Omdat kleine kinderen sneller aan vetverbranding beginnen, moet bij hen de maximale vastenperiode beperkt worden. De volgende tabel geldt als referentie:

Leeftijd Maximale vastenperiode (u)
0 – 6 maanden van 3 – 4 geleidelijk naar 8
6 – 12 maanden 8
1 – 2 jaar 10
> 2 jaar 12

Voor de zeer jonge kinderen is dus een nachtvoeding vereist.
Daarna kan de nachtvoeding vervangen worden door een koolhydraatrijke snack voor het slapengaan.
Ongekookt maiszetmeel (Maizena) bevat veel zeer traag verteerbare koolhydraten. Door dit toe te voegen aan de avondsnack, kan het bloedsuikergehalte op peil gehouden worden gedurende de ganse nacht.

Als de patiŽnt ziek is en geen eetlust heeft, braakt of koorts maakt, moeten extra veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. Zie ook de pagina over noodgevallen.

Lees verder over het vetarme diŽet >

Referenties
De informatie op deze website is een synthese van informatie die publiek toegankelijk is op andere websites, en van informatie uit boeken die vrij te koop zijn.
De inhoud van deze website werd gevalideerd door een arts gespecialiseerd in metabole aandoeningen. Om de identiteit van mijn dochter te beschermen, wordt ook zijn identiteit verborgen gehouden. Zie ook hier.
Contacteer altijd uw eigen arts in geval van vragen!

Deze pagina werd het laatst gewijzigd op 28 mei 2011