In noodgevallen

Naast de voorzorgsmaatregelen in normale omstandigheden, zijn er ook een aantal voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden in noodgevallen.
Bijzondere aandacht is vereist als de patiënt met MCAD deficiëntie ziek is met braken, diarree en/of koorts.

Als een patiënt braakt en/of diarree heeft, dan is er geen (voldoende) opname van koolhydraten uit de voeding, en zal het lichaam van de patient overschakelen op vetverbranding om in energie te voorzien. Omdat deze vetverbranding niet goed werkt (zie ook de pagina's over stofwisseling), zal hieruit niet voldoende energie kunnen gehaald worden en zullen er zich bovendien veel restproducten van die falende vetverbranding beginnen opstapelen.
In dergelijke gevallen is het noodzakelijk de patiënt heel frequent extra koolhydraten toe te dienen, ook 's nachts. Dit kan door regelmatig een oplossing van water met een suikerrijk poeder toe te dienen. Voorbeelden van dergelijke poeders zijn Caloreen en Fantomalt (links openen in een nieuw venster).

Daarnaast is koorts ook een factor die extra aandacht vereist bij patiënten met MCAD deficientie.
Een verhoogde lichaamstemperatuur kost meer energie, en zal de vetverbranding verhogen. Zeker in combinatie van braken of diarree waar de vetverbranding al op gang gekomen is, kan dit de situatie dus nog verergeren.  


Als de koolhydraatrijke drankjes geweigerd of uitgebraakt worden, is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk om intraveneuze glucose te kunnen toedienen.

Referenties
De informatie op deze website is een synthese van informatie die publiek toegankelijk is op andere websites, en van informatie uit boeken die vrij te koop zijn.
De inhoud van deze website werd gevalideerd door een arts gespecialiseerd in metabole aandoeningen. Om de identiteit van mijn dochter te beschermen, wordt ook zijn identiteit verborgen gehouden. Zie ook hier.
Contacteer altijd uw eigen arts in geval van vragen!

Deze pagina werd het laatst gewijzigd op 28 mei 2011