Glycogenolyse

Op een gegeven moment is er geen glucose uit de voeding meer voorradig, en zal het lichaam weer een andere manier moeten vinden om energie te produceren.
In deze periode zullen de glycogeenvoorraden in de lever en de spieren aangesproken worden.
In een proces dat glycogenolyse heet, zal de lever weer glucose maken uit de opgeslagen glycogeen. Deze glucose wordt dan naar de andere organen, waaronder de hersenen, getransporteerd en kan daar verbrand worden.
(De glycogeen in de spieren kan afgebroken worden maar niet getransporteerd worden, is dus enkel voor eigen gebruik).

De hersenen zijn enkel in staat om uit glucose energie te halen (vetzuren geraken niet tot in de hersenen, en voorraden aanleggen kunnen ze ook niet), en zijn enorme veelvraten op dat vlak. Hierdoor zal de glycogeenvoorraad heel snel op geraken, en dit gebeurt typisch na een nacht vasten.

Lees verder: gluconeogenese >

Referenties
De informatie op deze website is een synthese van informatie die publiek toegankelijk is op andere websites, en van informatie uit boeken die vrij te koop zijn.
De inhoud van deze website werd gevalideerd door een arts gespecialiseerd in metabole aandoeningen. Om de identiteit van mijn dochter te beschermen, wordt ook zijn identiteit verborgen gehouden. Zie ook hier.
Contacteer altijd uw eigen arts in geval van vragen!

Deze pagina werd het laatst gewijzigd op 28 mei 2011