Honger-respons
Een
mens eet typisch een maaltijd
gevolgd door een periode van niet eten. Wat geconsumeerd wordt
tijdens een maaltijd is vaak 100 keer groter dan de energiebehoefte
die het lichaam heeft tijdens het eten van de maaltijd. Hierdoor
kunnen mensen overleven zonder continu te moeten knabbelen.
Het
menselijk lichaam kent
verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de energietoevoer en
de bloedsuikerspiegel constant blijft. Onder invloed van hormonen zal
overgeschakeld worden van de ene manier om in energie te voorzien op de
andere.
In
totaal zijn er 4
verschillende manieren om energie te produceren. De 4 manieren worden
na elkaar aangewend, maar zijn niet strikt sequentiëel. In de praktijk
loopt dit allemaal een beetje door elkaar.
Hieronder
wordt de tijd na de maaltijd opgedeeld in 4 periodes, en telkens worden
de biochemische processen vermeld die voornamelijk optreden op dat
moment.
Een proces dat eindigt op "-lyse" is een proces waarbij iets afgebroken
wordt. Dit zijn processen die energie leveren.
Een
proces dat eindigt op "-genese" is een proces waarbij iets aangemaakt
wordt. Deze processen kosten energie. Het eindproduct van een dergelijk
proces wordt dan gebruikt in een ander proces waar het afgebroken wordt
om energie te produceren.
In
de volgende pagina's wordt elk van die processen verder uitgelegd, en
wordt ook vermeld waar het fout gaat in patiënten met MCAD deficiëntie.
Dit
is een overzicht:
- Vlak na de voeding –
0 tot 3 uur na de maaltijd:
Glycolyse: de afbraak van
suikers (glucose) uit de voeding levert
energie.
Glycogenese: bij een
overschot aan glucose uit de
voeding wordt glycogeen aangemaakt en opgeslagen. Deze glycogeen kan
dan later in een ander proces afgebroken worden voor energie.
Meer lezen over de processen glycolyse en
glycogenese >
- Post-absorptie
periode – 3 tot 12 uur na de
maaltijd:
Glycogenolyse: de
afbraak van opgeslagen glycogeen levert
energie.
Meer lezen over glycogenolyse >
- Vastenperiode – 12u
tot 2 dagen na de maaltijd:
Gluconeogenese: de
aanmaak
van glucose uit andere stoffen. Deze
glucose kan dan met glycolyse afgebroken worden voor energie.
Meer lezen over gluconeogenese >
- Uithongering – enkele dagen tot enkele
weken na de maaltijd:
Ketogenese: de aanmaak
van ketonen. Deze ketonen
kunnen dan afgebroken worden voor energie.
Meer lezen over ketogenese >
De
tijden aangegeven bij elke periode zijn
maar een schatting omdat veel afhangt van de caloriewaarde van de
maaltijd, de activiteitsgraad van de persoon, en de snelheid van de
stofwisseling van die persoon.
Hierna
wordt ook enkel de
energievoorziening besproken. Alle andere biochemische processen
(weefselopbouw, spierbewegingen, onderhoud etc) die continu aan de
gang zijn in het menselijk lichaam worden buiten beschouwing gelaten.
Referenties
De informatie op deze website
is een synthese van informatie die publiek toegankelijk is op andere
websites, en van informatie uit boeken die vrij te koop zijn.
De
inhoud van deze website werd gevalideerd door een arts gespecialiseerd
in metabole aandoeningen. Om de identiteit van mijn dochter te
beschermen, wordt ook zijn identiteit verborgen gehouden. Zie ook hier.
Contacteer altijd uw eigen arts in geval van vragen! |
|
|